paardenschoenenWaarom adviseren wij hoefschoenen in plaats van hoefbeslag?

De reden waarom men vaak kiest voor hoefbeslag is bescherming van de hoef tegen slijtage; dus bescherming tegen de ondergrond waarover het paard loopt. Ook wij zijn van mening dat je een paard op blote voeten niet op alle soorten ondergrond kan laten bewegen. Een paard zonder bescherming laten lopen op bijvoorbeeld een pad vol grind en kiezelstenen vinden wij zelfs dierenmishandeling. Ook jij zou het niet prettig vinden om op blote voeten over een dergelijk pad te rennen en je zult zeker de voorkeur geven aan een paar stevige schoenen. Maar hoefijzers of kunststof hoefbeslag vinden wij voor paarden geen goede oplossing. Een paardenbeen- en hoef bestaat namelijk uit heel veel onderdelen die elk een eigen functie hebben, maar ook weer in verbinding staan met elkaar. Eigenlijk is dit een heel knap systeem. Het is dus belangrijk dat je het been en de hoef niet hindert om zo goed mogelijk te functioneren. Het is niet onze bedoeling om uitgebreid de anatomie van een paardenbeen uit te leggen. Wel is een beetje kennis van de onderdelen en de werking van de hoef noodzakelijk om te kunnen begrijpen waarom je jouw paard een groot plezier doet met hoefschoenen.

 

Hoefmechanisme
Het systeem wat bedoeld is om het bloed in een paardenvoet te laten circuleren, noemt men het hoefmechanisme. Een goedwerkend hoefmechanisme zorgt voor een goede doorbloeding. Een goede doorbloeding is belangrijk voor je paard, want daardoor worden alle afvalstoffen in de hoef opgeruimd en dit houdt je paard gezond. Maar hoe werkt dit hoefmechanisme nu eigenlijk?       

belastingvoet1

belastingvoet2

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer het paard zijn hoef neerzet op de grond, dan zet zijn hoef uit. De hoef vraagt hierdoor om meer bloed. Als het paard zijn hoef vervolgens optilt, dan veert de hoef terug waardoor het bloed gaat circuleren. Dit uitzetten en krimpen werkt dus als een soort pomp. Op deze manier wordt het bloed door de hoef gepompt. De pompende werking van een hoef wordt ernstig gehinderd door het hoefbeslag en dit gaat ten koste van de doorbloeding van de hoef. Je kunt je nu misschien voorstellen dat de hoeven van een paard met hoefijzers niet goed kunnen uitzetten en terugveren. Bovendien loopt een paard op blote voeten op de zool en de straal. Met beslag wordt volkomen onnatuurlijk al het gewicht via de hoefwand op het ijzer afgeleid.

We staan er vaak niet bij stil, maar een gezonde paardenhoef is eigenlijk heel flexibel. Zowel in de breedte als in de lengte is de hoef bijzonder nageeflijk. Een blote gezonde hoef is in staat om hoogteverschillen tot ongeveer 2 cm op te vangen. Hierdoor worden de gewrichten van je paard ontlast. Een paard met hoefbeslag moet diezelfde oneffenheden opvangen met zijn gewrichten. Een hoefschoen is gemaakt van bijzonder elastisch materiaal, zodat het hoefmechanisme op geen enkele manier gehinderd wordt.

 

 

beslagenhoef  onbeslagenhoef 

 

 Trillingen
Teveel trillingen en schokken in de benen van het paard zorgen voor slijtage in de gewrichten en kunnen er zelfs voor zorgen dat ook andere organen in het lichaam van het paard ontregeld raken of pijn veroorzaken. Hoefschoenen vangen de trillingen tot maar liefst vijf keer beter op dan ijzers. Hoefbeslag zorgt voor een enorme verhoging van de trillingen. Stel je eens voor dat jij de rest van je leven op ijzeren sandalen zou moeten lopen. Wat goede schoenen zijn voor jou, zijn hoefschoenen voor je paard!

Afwikkelen
sneeuwHet lopen van een paard kun je vergelijken met het lopen van een mens. Eerst raakt je hiel de grond en daarna je tenen. Bij een paard gaat dit precies hetzelfde. Dit noemt men het afwikkelen. Je maakt het een paard met ijzers wel heel moeilijk om op de juiste manier af te wikkelen. Hoefschoenen verhinderen het paard op geen enkele manier goed af te wikkelen.

En heb je wel eens stil gestaan bij de volgende voordelen van hoefschoenen ten opzichte van ijzers……?

Door het gebruik van hoefschoenen heeft je paard meer grip op de ondergrond. Grip is belangrijk voor je paard, denk maar eens aan de glijpartijen op nat gras, modder, putdeksels en sneeuw, maar ook op het asfalt. Meer grip voorkomt glijden. Het dragen van hoefschoenen betekent minder kans op verwondingen aan de benen van je paard.

Door slijtage van het ijzer of door het groeien van de hoef, moet je paard zeer regelmatig opnieuw beslagen worden. De frustratie over een verloren of loszittend ijzer zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Waarom je paard nog laten beslaan, als je je paard voor de buitenrit in een mum van tijd de hoefschoenen kan aantrekken? Na de rit trek je ze uit en kan je paard weer lekker met blote hoeven de wei in.

Een paard op schoenen geeft hetzelfde gevoel als een auto of fiets met rubberen banden en schokbrekers. Het gebruik van hoefschoenen betekent dus meer comfort voor jou als ruiter.

 

Afbeelding doorsnede paardenvoet en onderkant hoef

 foto2metbenaming doorsnede hoef

 

Wat kunnen hoefschoenen betekenen voor de genezing van hoef- en beenproblemen?

Wij beweren niet dat hoefschoenen alle gevallen van hoef- en beenproblemen kunnen genezen. Wel
heeft de ervaring de afgelopen twaalf jaar uitgewezen dat hoefschoenen een grote rol spelen bij het genezingsproces en pijnverlichting van het paard. Wij behandelen kort de meest bekende hoef- en beenproblemen en leggen vervolgens uit hoe de hoefschoenen bij dit probleem van betekenis kunnen zijn.

(klik hier voor een extra venster met een doorsnede van een paardenvoet)

Artrose
Artrose is een beschadiging die ontstaat door overbelasting van de gewrichten. Veel beweging is gezond voor een paard, maar bij verkeerde schokopvang van de hoeven ontstaan er helaas problemen. Verkeerde schokopvang wordt onder andere veroorzaakt door:
- Hoefbeslag
- Verkeerde manier van bekappen, daarbij moet je denken aan:
· > een te lange, niet goed afgeronde toon (het voorste gedeelte van de hoefwand)
· > uitgesneden of te korte straal
· > een te lange hoefwand
- Een slecht werkend hoefmechanisme
- Overgewicht (het overgewicht van het paard zelf telt mee, maar ook het totale gewicht van de ruiter
  en het zadel).
- Langdurige beweging op een te harde ondergrond

Paarden met artrose meten wij schoenen aan met een zachtere zool dan de standaard schoenen, zodat de schoenen de schok nog beter opvangen. Je kunt dit vergelijken met mensen die lijden aan reuma of artrose. Ook deze mensen krijgen vaak speciale schoenen aangemeten die de pijn verlichten.

Hoefkatrolontsteking
Oorzaken van hoefkatrolontsteking zijn onder andere een slecht werkend hoefmechanisme en het te ver doorbuigen van de zool.
De zool kan te ver doorbuigen omdat:
- de hoefwand te lang is
- de verzenen te hoog zijn
- de hoef beslagen is
- de straal te ver is uitgesneden

Bovenstaande oorzaken zorgen voor een extra diepe doorbuiging van de zool van ongeveer 15 tot 20 mm. Dit veroorzaakt een grote kracht op de diepe buigpees. Hierdoor wordt de vloeistof (een soort smeermiddel) weg geperst tussen het straalbeen en de diepe buigpees en ontstaan er problemen in het kraakbeen van het straalbeen. De zenuwen raken geïrriteerd en veroorzaken dan pijn bij het paard.

In veel gevallen kan dit als volgt opgelost worden:
- verwijderen van het hoefijzer
- inkorten van de hoefwand
- het afronden van de toon (het voorste gedeelte van de hoefwand)
- het intact laten van de straal (dus niet uitsnijden)
- het aanmeten van een hoefschoen welke een verhoging heeft aan de binnenkant van de zool ter
  ondersteuning van de straal en de zool van het paard.

Peesproblemen
Een paard dat doorgaans landt op de toon zal de diepe buigpees te veel belasten. Ook invloeden van buitenaf, zoals een klap op de buitenkant van het been, kunnen zorgen voor peesproblemen. Hoefschoenen helpen de overbelasting van de pees tegen te gaan doordat ze de harde schokken opvangen. Bovendien wordt door het juiste afwikkelpunt in de schoen de kracht op de pees behoorlijk verminderd, vooral in het hoefkatrol gedeelte. Ook in het geval van chronische overbelasting krijgen de pezen meer rust doordat de schoenen de trillingen opvangen.

Gekanteld hoefbeen
Als de verbinding tussen de hoefwand en het hoefbeen verbroken is, oefent de diepe buigpees een grotere kracht uit dan de strekpees. Hierdoor is het mogelijk dat het hoefbeen een stukje naar achteren en naar beneden verschuift. De zoollederhuid raakt vervolgens beschadigd en in het ergste geval zakt het hoefbeen door de zool naar buiten. Zelfs dan kunnen hoefschoenen nog steeds een belangrijke rol spelen. In dat geval diepen we de zool aan de binnenkant van de schoen enigszins uit op de plaats waar het hoefbeen zich bevindt. De drukking op de zool wordt daardoor weggenomen, zodat de hoefwand en de straal de schok opvangen. Bovendien gebruiken wij voor de zool van de schoen een extra zacht materiaal voor een nog betere schokopvang.

Witte lijn (zie ook losse hoefwand)
De verbinding tussen het hoefbeen en de hoefwand, noemen we de witte lijn. Deze witte lijn kan verzwakt raken, uitgerekt of verbroken worden door:
- een ongeval
- een ontsteking
- de nagels van hoefbeslag
- beweging zonder bescherming op een harde ondergrond met veel stenen
- verkeerde voeding
- slechte stalhygiëne
Een te zware belasting van de witte lijn voorkomt en verhelpt men met hoefschoenen en een onderhoudsbeurt door een goede hoefverzorger.

Hoefbevangenheid
Bij hoefbevangenheid is het belangrijk dat de pijn in de hoeven verlicht wordt. De dierenarts maakt in de meeste gevallen een behoorlijke opening in de zool of de toon, zodat etter (pus) naar buiten kan. Dit verhelpt of verzacht in elk geval de pijn. Stel je voor dat je zelf een blauwe nagel hebt, doordat je er per ongeluk met een hamer hebt opgeslagen. De huisarts kan dan een gaatje in je nagel boren waardoor de druk en de pijn die je onder de nagel voelt zal verdwijnen. In geval van hoefbevangenheid gebruikt men vaak verband. Hoefschoenen kunnen dit verband vervangen. Men brengt jodium of een ander bacteriedodend middel aan in de schoen, zodat de hoef steriel blijft. Natuurlijk moet je de schoen dagelijks grondig uitspoelen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd ,is beweging van het paard juist heel belangrijk! Beweging zorgt voor een verhoogde bloedcirculatie. De afvalstoffen, dus óók die in de hoeven, worden door deze verhoogde bloedcirculatie opgeruimd. De schoenen beschermen nu de hoef waardoor het paard geen pijn meer voelt en weer in staat is om te stappen of te draven.

Rugproblemen
Het gebruik van hoefschoenen verlicht de rugpijn van het paard. Bij een paard met hoefschoenen is de schokdemping beter dan bij een paard op blote voeten.

Brokkelhoeven
Brokkelhoeven kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:
- verkeerde voeding
- slechte doorbloeding
- verstopte bloedvaten
- een slecht werkend hoefmechanisme
- het slecht en niet regelmatig plegen van onderhoud aan de hoeven
- het vastnagelen van hoefijzers

Bij brokkelhoeven is het in ieder geval belangrijk om de hoeven eens in de twee weken bij te raspen.

De hoefschoenen voorkomen onnodige beschadigingen aan de hoefwand en de zool van het paard bij erg ruw terrein met veel stenen of boomwortels.

Losse hoefwand (zie witte lijn)
Een losse wand is een slechte verbinding van de hoefwand en het hoefbeen. De verbindingslamellen zijn dan zover uit elkaar getrokken dat er eigenlijk geen verbinding in het onderste gedeelte van de hoef overblijft. Vanaf de kroonrand wordt de verbinding dan weer hersteld. De pijn die ontstaat door de uit elkaar getrokken verbindingslamellen is te vergelijken met een ingescheurde vingernagel. Zeker als de nagel ook nog eens te lang is, zul je pijn voelen bij elke aanraking. Wij mensen knippen dan de nagel zo kort mogelijk af om de gevoeligheid of pijn te beperken. Hetzelfde geldt voor de hoefwand van het paard. Je moet hier wekelijks aandacht aan besteden.

Hoefschoenen verdelen de krachten die ontstaan bij het neerzetten van de hoef over een groter oppervlak en zorgen er dus voor dat de druk op de hoefwand vermindert. Het is heel belangrijk om de oorzaak van de losse wand te vinden.

Enkel verzwikken
Net zoals een mens kan ook een paard de enkel 'verzwikken' op bijvoorbeeld steenachtig terrein of door boomwortels. De pijn ontstaat in het gewricht tussen het kroonbeen en het kootbeen. De oorzaak ligt meestal in de beslagen hoef, omdat het ijzer de paardenhoef belemmert om de oneffenheden op te vangen. De achterkant van een gezonde onbeslagen hoef is zo elastisch dat het zelfs hoogteverschillen van 2 cm moeiteloos op kan vangen, zodat de enkel niet extra wordt belast. Je kunt je voorstellen dat juist het hoefbeslag de elasticiteit van de hoef blokkeert. Het materiaal waaruit de hoefschoen bestaat, is daarentegen zo elastisch dat de hoef niet gehinderd wordt in het opvangen van oneffenheden.

Pijnlijke hoeven
Pijn leidt vaak tot stress, zowel bij mens als dier. Te veel trilling in hoeven of benen kunnen zorgen voor een gestresst paard. Je paard laat je dit merken door:

- het vastpakken van het bit
- onbestuurbaar te zijn
- weg te galopperen
- te bokken
- te weigeren om bevelen op te volgen

Geef je paard eens ongelijk. Ook het lontje van ons mensen wordt korter naarmate we langer pijn hebben.
Pijn in de paardenvoeten wordt door het gebruik van hoefschoenen sterk verminderd. De hoefschoenen vangen de trillingen tot wel vijf keer beter op dan bij een beslagen paard. Dit heeft een gewillig en plezierig paard tot gevolg, zelfs bij lange ritten.

Rotstraal
Rotstraal is geen besmettelijke ziekte, maar wordt veroorzaakt door bacteriën. Als de bloedsomloop in de paardenvoet niet optimaal is of de samenstelling van het bloed niet in orde is, krijgen bacteriën een kans. De oorzaak moet je vaak zoeken in een slecht werkend hoefmechanisme, te weinig beweging of een slechte stalhygiëne. Paarden die buiten op 'blote voeten' lopen kennen deze problemen bijna niet.
De hoefschoen helpt bij rotstraal om alles steriel te houden. Indien nodig kan er een bacteriedodend middel in de schoen gegoten worden.

 

Zijn hoefschoenen gemakkelijk aan en uit te trekken?

Wij laten je zien op welke manier de schoenen het gemakkelijkst aan en uit te trekken zijn. Al snel zul je merken dat het aan- en uittrekken van de schoenen een routineklusje wordt dat je niet meer dan vijf minuten kost.

Hoefonderhoud eens in de zes tot acht weken is trouwens niet voldoende. Als regelmatig onderhoud achterwege blijft dan bestaat de mogelijkheid dat de schoenen moeilijk aan- en uit te trekken zijn. Regelmatig onderhoud is uiteraard niet alleen noodzakelijk om de schoenen goed te laten passen, maar is in het bijzonder van belang voor de kwaliteit van de paardenhoef. Het is verreweg het beste om zelf te leren hoe je de hoeven van je eigen paard moet onderhouden. Hiervoor zijn verschillende cursussen te volgen. Als je de hoeven van je eigen paard onderhoudt is het verstandig om periodiek de hoeven te laten controleren door de hoefsmid of hoefverzorger.

 

aantrekken2
Aantrekken schoen voorbeen 

aantrekken1
Aantrekken schoen achterbeen

         

Blijven hoefschoenen goed zitten tijdens het gebruik?

verstellenHet zal je inmiddels duidelijk zijn dat regelmatig hoefonderhoud invloed heeft op het passen van de schoen. Een goed passende schoen blijft ook goed zitten. De schoen 'sluit' je met behulp van de staalkabel die aan de schoen bevestigd is. Belangrijk is dat je deze staalkabel op de juiste manier afstelt. Stand 1 is de normale stand. Wij adviseren om de verstelschroef zodanig af te stellen dat je de schoen in stand 1 kunt gebruiken. Stand 3 is de strakste stand!

 

Bestaan er standaard maten?

De hoefschoenen worden voor elk paard speciaal op maat gemaakt met behulp van een polyester afdruk. Geen hoef is namelijk gelijk. De toon kan variëren in lengte, maar ook de hoefballen en de kroonrand zitten lang niet altijd op dezelfde plaats. Klik hier voor meer informatie over het opmeten van hoeven.

maat2  maat1  maat3 

                    

 

Hoe vaak moet er onderhoud gepleegd worden aan de paardenhoef?

Dit verschilt per paard, afhankelijk van de hoefgroei. Bij sommige paarden moeten de hoeven eens in de twee weken bijgewerkt worden, bij andere paarden eens in de drie of vier weken. De normale slijtage speelt hierin een belangrijke rol. Als je paard regelmatig blootsvoets op een verharde ondergrond beweegt dan hoeft het onderhoud in de regel minder vaak plaats te vinden dan wanneer je paard alleen maar in de wei loopt.

 

Wat is de levensduur van een hoefschoen?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Als je hoofdzakelijk over zandwegen en bermen rijdt, dan doe je jaren met dezelfde schoenen. Loopt het paard hoofdzakelijk over asfalt dan slijten de schoenen sneller. Als het paard 'sloft' dan heeft dit een negatieve invloed op het slijtageproces. Het aantal gereden kilometers is natuurlijk ook van invloed. Je kunt dit vergelijken met de banden van een auto.

Hoefschoenen kunnen gedeeltelijk of indien nodig geheel worden verzoold. De ervaring heeft ons geleerd, dat na verwijdering van het hoefbeslag de hoeven van een paard kleiner kunnen worden als het jarenlang op ijzers heeft gestaan. Hierdoor is het mogelijk dat na een half jaar de hoefschoenen helaas te groot zijn en je dus nieuwe schoenen moet laten aanmeten.

 

 

Afb0070bewHoefopmeting

De totale kosten voor het maken van afdrukken zijn € 45,00 tot 14 cm. Voor hoefdiameters groter dan 14 cm zijn de totale kosten € 90,00. Indien er ook verdere hoefverzorging moet plaatsvinden (bekappen) dan berekenen wij voor paarden met een hoefdiameter tot 14 cm € 17,50 en voor paardenhoeven met een diameter van meer dan 14 cm € 20,00. Het maken van afdrukken gebeurt uitsluitend door Gerrit Smit zelf, op onze locatie (Rijssen) of op aanvraag op uw eigen locatie.

Hoefschoenen bestellen

Welke kosten zijn er verbonden aan hoefschoenen?

Per hoefschoen met een diameter t/m 14 cm € 95,00
Per hoefschoen vanaf een diameter van 15 cm € 170,00

Wat is de levertijd?
De levertijd is ongeveer 3 tot 4 weken.
Bij spoedgevallen ontstaan door een ongeluk of bijvoorbeeld hoefbevangenheid leveren wij met spoed hoefschoenen.
De kosten hiervan zijn € 20,00 extra per schoen (excl.aanmeten en bekappen).

Alle bovengenoemde prijzen zijn incl. BTW.

           

Tot slot

IMGP4459De hoefschoen is niet alleen ontwikkeld voor therapeutische doeleinden, maar des te meer om veel onnodig paardenleed te voorkomen. Ook je gezonde paard beleeft op hoefschoenen meer plezier aan beweging. Wie wil er nu niet zolang mogelijk genieten van zijn of haar paard? Waarom zou je dan nog met ijzers een verhoogde kans op allerlei hoef- en beenproblemen riskeren, waardoor helaas zoveel paardenlevens vroegtijdig beëindigd worden? Twintig jaar geleden introduceerden wij het eerste model van de paardenschoen. Inmiddels kunnen wij gerust stellen dat wij in deze twintig jaar een schat aan ervaring hebben opgedaan. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het niet eerlijk is om je paard op blote voeten of op ijzers te laten lopen op paden met veel kiezels en steentjes. Wij zijn van mening dat dit echt valt onder de categorie paardenleed en dierenmishandeling.

Als laatste willen wij nog opmerken dat het niet alleen hoefschoenen zijn die je paard weer gezond maken of houden, maar dat goede voeding, veel beweging en een goede stalhygiëne een grote invloed hebben op de gezondheid van je paard.

G.H. Smit
Jutestraat 9-11
7461 TS Rijssen
Tel. 0548-515806
info@smit-rijssen.nl

 

Copyright © 2021. All Rights Reserved.